Ortak Pos Cihazı

25-03-2019 09:20
Ortak Pos Cihazı

Ortak Pos Cihazı, kullanıldığı yerde hangi bankaya ait olursa olsun diğer bankalardan para çekmeyi sağlayan alettir. Örneğin Akbank tarafından üretilmiş bir pos cihazının, markası Akbank’tır fakat kullanıldığı yerde, her karttan para çekimi sağlamaktadır. Satıcıların kullandığı bu cihazlar, müşterilerin işini kolaylaştırır. Örneğin Garanti Bankası ile çalışan bir firma -onun pos cihazını kullanan bir firma- alışveriş sırasında, müşteri Ziraat Bankasına ait bir kartı uzatsa bile çekim sağlayabilir. Yani firma Garanti Bankası ile çalışıyor diye, Ziraat Bankasının müşterisi zor durumda kalmayacaktır. Onun kartından da işlem sağlanarak, ücret alınabilir.

Ortak Pos Cihazı, Fakat her pos cihazı bütün bankalar ile anlaşmalı değildir. Yani örneğin Akbank’ın pos cihazını kullanan bir şirket o cihazın hangi bankalar ile anlaşmalı olduğunu bilmelidir. Akbank, Halkbank ile anlaşmalı ise onun çekimini sağlayabilir. Bunun yanı sıra, Ziraat Bankası ile anlaşmalı değilse onun çekimini sağlamayacaktır. Yani satıcıların aldıkları pos cihazlarının hangi bankalar ile bağlantılı olduğunu bilmeleri ve buna göre pos cihazı edinmeleri gerekir. Bazı işyerlerinde birden fazla pos cihazı görülmesinin sebebi budur. Bunun yanı sıra bir pos cihazı en fazla 8 banka ile çalışabilmektedir.

Ortak Pos Cihazının Avantajları

  • Pos kalabalığını önleyerek, kasalarda pos cihazı sayısını azaltır.
  • Şifre girişi için kullanılan cihazların karışması engellenir.
  • Tek bir telefon hattı ile tek bir priz yeterli olur.

Ortak Pos Cihazına Nasıl Başvuru Yapılır?

Ortak Pos Cihazı, Öncelikle başvuru yapılmadan önce, bankaların hangi bankalar ile anlaşmalı oldukları araştırılmalıdır. En bilindik bankalar ile anlaşma yapan pos cihazı tercih edilebilir, ya da duruma göre anlaşmalı bankalar birbirini tutmayacak şekilde 2 pos cihazı elde edilip bütün bankaların kartlarından para çekimi sağlanabilir. Bir pos cihazının en fazla 8 banka ile çalıştığı göz önüne alındığında, seçilecek pos cihazının müşterilerin en çok kullandığı bankalar ile anlaşmalı banka tarafından temin edilmesi daha doğru olacaktır. Örneğin Şekerbank, ING bank çok fazla halkın tercih ettiği bankalar değildir. Bu bankalarda işlem sağlamak yerine, özellikle öğrencilerin tercih ettiği Ziraat Bankası, Akbank, Garanti, Vakıf Bank, Deniz Bank gibi bankalar ile anlaşmalı bir pos cihazı tercih edilmelidir.

Ortak Pos Cihazına, başvuru yapmak için, ilgilendiğiniz bankanın 444 ile başlayan numarası tuşlanıp gerekli işlemler sağlanarak müşteri temsilcisi ile görüşülmesi gerekmektedir. Ya da direk şubeye gidilerek bu işlem daha kolay halledebilebilir. Şubede sıra beklenmek istenmiyorsa, telefon ile aramak daha mantıklı olacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.