Yazarkasa Pos Kanunu

25-03-2019 09:50
Yazarkasa Pos Kanunu
Yazarkasa Pos Kanunu, Yazar kasalar firmaların o gün içerisinde hangi satışları yaptıklarını kaydeden ve gerektiği zaman kullanılmasını sağlayan malzemelerdir. Yazar kasalar son zamanlarda kaldırılacağı konuşulsa da kaldırılmayacak olan ve süresi uzatılan, kullanılması zorunlu olan malzemelerdir.

Yazar kasa Pos Kanunu, Yazar kasalar firmaların o gün içerisinde hangi satışları yaptıklarını kaydeden ve gerektiği zaman kullanılmasını sağlayan malzemelerdir. Yazar kasalar son zamanlarda kaldırılacağı konuşulsa da kaldırılmayacak olan ve süresi uzatılan, kullanılması zorunlu olan malzemelerdir. Fakat günümüzde yazar kasa kullanmayan ve hatta bunun belli olup şikayet edilmemesi için seyyar pos kullanan onlarca işyeri bulunmaktadır. Fakat Seyyar Pos Kullananlar Yazar Kasa Zorunluluğu adlı çalışma altında yürütülen çalışmalar ile, seyyar pos kullananlar tespit edilmektedir ve konulan yasa gereği kullananlara işlem yapılmaktadır.

Yazar kasalar uzun yıllardır kullanılan ve gelişerek firmalara sunulan aletlerdir. Ödeme kaydedici cihaz olarak adlandırılan bu cihazlar, gün içerisinde yapılan satışlardan kazanılan ödemeleri kaydetmektedir. Bu cihazların son modeli olan ve yeni nesil yazar kasa olarak adlandırılan, ödeme kaydedici cihazlar diğerlerine oranla oldukça gelişmiştir. Devlet tarafından hazırlanan kanunlarda, yalnızca yazar kasa değil, yeni nesil yazar kasa kullanımına zorunluluk getirme fikri ortaya atılmıştır. Yeni Nesil Yazar Kasa Süresi ilk zamanlar oldukça kısa tutulmuş ve işletmeciler davet edilmiştir fakat işveren tarafından istenmemesi üzerine teklif tekrar gözden geçirilmiştir. Son çıkan haberlerin nitelikleri Yeni Nesil Yazarkasa Kullanma Zorunluluğu Ertelendi yönündedir.

Yeni Nesil Yazar Kasa Kullanma Zorunluluğu

Yeni nesil yazar kasa cihazı alamayan işletmeciler için, süre uzatılmış ve zorunluluk daha sonraya aktarılmıştır. Bu süre uzatıldıkça uzatılıp, ertelendikçe ertelendikten sonra bu zorunluluk kaldırılmıştır. Yeni Nesil Yazar Kasa Kullanma Zorunluluğu Kalktı Tebliği uyarınca, yazar kasaların kullanımı sabit tutulup, yeni nesil yazar kasa kullanma zorunluluğu kaldırılmıştır. Fakat eski nesil yazar kasa kullanımı zorunludur. Tabi bunun bir şartı vardır. Yani her işletmeden kaldırılmamıştır.

Yeni Nesil Yazar Kasa Kullanma Zorunluluğu Kalktı Resmi Gazete haberine göre, 2014 cirosu 150 bin liranın altında kalan işletmeler eski nesil yazar kasa kullanabilecek ve bunun bir ertelenme süreci olmayacak. Yani süresiz olarak kullanabilecekleri bu hak sayesinde, yeni nesil yazar kasa pos kullanmak zorunda kalmayacaklar. Fakat eski nesil yazar kasaların hafızası dolup kullanımı bittikten sonra, yeni nesil yazar kasa kullanmak zorunda kalacaklar. Bir süresi yok ama hafızası bittikten sonra, yeni hafıza kartı takılmayacak ve yeni nesil yazar kasalar alınacak. 1 Ocak 2018 tarihinde yayına giren, yeni nesil yazar kasa pos kullanma zorunluluğu hala devam ediyor ve işletmeler seyyar poslara karşı denetleniyor. Kullanmanın yasak ve legal olmadığı seyyar poslar, yakalandıklarında cezai işlem uygulanıyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.